Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Essen Cezaevi’nde (JVA Essen) görev yapan bir gardiyan, mahkumlara yasa dışı yollarla cep telefonu ve çeşitli eşyalar temin edip rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklandı. Tatil dönüşü Frankfurt Havalimanı’nda gözaltına alınan şüphelinin evinde ve iş yerinde yapılan aramalarda çok sayıda suç unsuru ele geçirildi.
Essen Kriminal Polisi tarafından yürütülen soruşturma, 14 Ekim tarihinde bir mahkumun şehir merkezindeki doktor randevusu sırasında kaçmasının ardından başlatılan geniş çaplı takip sürecinde derinleştirildi. Firar olayının arka planını inceleyen ekipler, cezaevinde görevli Gelsenkirchenli bir memurun usulsüz faaliyetlerini tespit etti.
Soruşturma verilerine göre zanlının, cezaevi içerisine cep telefonları ile çeşitli ticari eşyaları gizlice sokarak mahkumlara sattığı belirlendi. Şüphelinin bu yasa dışı ticaret karşılığında nakit paranın yanı sıra yüksek değerli maddi menfaatler ve hediyeler temin ettiği iddia ediliyor.
Essen Savcılığı’nın talebi üzerine Essen Sulh Mahkemesi tarafından şüpheli hakkında arama kararları çıkarıldı. Salı sabahı tatilden dönerek Frankfurt Havalimanı üzerinden Almanya’ya giriş yapan görevli, kriminal polis ekiplerince terminalde yakalanarak gözaltına alındı.
Aynı gün zanlının Gelsenkirchen’deki ikametgahında ve Essen Cezaevi’ndeki çalışma alanında tamamlanan aramalarda; muşta, yasaklı bıçak, az miktarda esrar, dört haneli nakit para ile çok sayıda cep telefonu ve dijital veri taşıyıcısı ele geçirildi.
Çarşamba günü Essen Sulh Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarılan zanlı hakkında tutuklama kararı verildi. Yetkililer, el konulan dijital materyallerin incelemesi ile kapsamlı mali araştırmaların sürdüğünü ve zanlının 14 Ekim’deki firar olayıyla doğrudan bir bağlantısının bulunup bulunmadığının henüz netlik kazanmadığını bildirdi.


