ALMANYA – Almanya ile birlikte Avrupa’nın büyük bölümü son yılların en şiddetli sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Uzmanlar, önümüzdeki günlerde bazı bölgelerde sıcaklığın 40 dereceyi aşabileceğini belirtirken, yaşanan aşırı sıcakların tarihi rekorlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Alman Meteoroloji Dairesi’nin (DWD) değerlendirmelerine göre ülkede ölçülen son gece, meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en sıcak gecelerden biri olarak kayıtlara geçti. Gece saatlerinde bile sıcaklığın 26 derecenin altına düşmemesi nedeniyle özellikle yaşlılar, kronik hastalar ve çocuklar için ciddi sağlık riski oluştu.
Meteorologlar, sıcak hava dalgasının henüz zirveye ulaşmadığını, hafta sonuna kadar birçok kentte 40 derecenin üzerine çıkılabileceğini ifade ediyor. Ayrıca batı bölgelerinde aşırı sıcaklarla birlikte kuvvetli gök gürültülü sağanak, dolu ve fırtına riskine karşı da uyarılar yapıldı.
Hayatın Her Alanını Etkiledi
Aşırı sıcaklar nedeniyle Almanya’nın birçok kentinde günlük yaşamda önemli değişiklikler yaşanıyor.
- Bazı şehirlerde spor organizasyonları ve halk koşuları iptal edildi.
- Amatör futbol karşılaşmaları daha serin saatlere alındı veya tamamen ertelendi.
- Berlin’deki Reichstag binasının ünlü cam kubbesi hafta sonu ziyaretçilere kapatıldı.
- Müzeler ve serin kamu binaları vatandaşların sıcaklardan korunabilmesi için ücretsiz hizmet vermeye başladı.
- Bazı eyaletlerde yolların zarar görmesini önlemek amacıyla asfalt yüzeyleri suyla soğutuluyor.
Avrupa Genelinde Alarm
Sıcak hava dalgası yalnızca Almanya’yı değil birçok Avrupa ülkesini de etkiliyor.
Fransa’da sağlık sistemi en yüksek kriz seviyesine geçirilirken, Paris’te hafta sonuna kadar kamusal alanlarda alkol tüketimi yasaklandı. İngiltere ve İsviçre’de Haziran ayı sıcaklık rekorları kırıldı. Hollanda ve Avusturya ise en üst düzey sıcaklık uyarılarını devreye aldı.
Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların özellikle gece saatlerinde de devam etmesinin insan sağlığı üzerindeki etkisini artırdığına dikkat çekerek vatandaşlara bol sıvı tüketmeleri, doğrudan güneş altında uzun süre kalmamaları ve zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları çağrısında bulundu.
Meteoroloji yetkilileri, hafta sonunun ardından bazı bölgelerde gök gürültülü sağanaklarla birlikte sıcaklıkların kademeli olarak düşmesinin beklendiğini açıkladı. Ancak aşırı sıcakların oluşturduğu orman yangını riski ve sağlık tehlikesi nedeniyle vatandaşların resmi uyarıları yakından takip etmeleri istendi.



