Almanya’nın Leipzig/Halle Havalimanı yakınlarında 4 Ağustos tarihinde yaşanan güvenlik krizine ilişkin yürütülen soruşturmada yeni ve kritik detaylar ortaya çıktı. Ukrayna’ya ait bir askeri kargo uçağını hedef aldığı değerlendirilen patlayıcı yüklü insansız hava aracının (İHA) ardından, uzman ekipler bölgede üçüncü bir İHA ve askeri tip yüksek güçlü patlayıcı madde ele geçirdi.
Alman medya kuruluşları NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’un güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, üçüncü hava aracı 14 Ağustos tarihinde havalimanının batı sınırında yer alan Sachsen-Anhalt eyaletine bağlı Kabelsketal bölgesindeki bir tarlada bulundu. Yapılan incelemelerde, İHA ile birlikte yaklaşık 50 gram ağırlığında, yüksek patlayıcı özelliğe sahip askeri tip Hexogen (RDX) maddesi tespit edildi.
Olayın geçmişi 4 Ağustos gecesine dayanıyor. Havalimanına iniş yapmaya çalışan Ukrayna menşeili Antonov tipi kargo uçağına yönelik saldırı girişiminde kullanılan ilk İHA’nın fünyesinin arızalanması sonucu büyük bir felaketin eşiğinden dönülmüştü. Aynı gece havalimanına yaklaşan bir DHL kargo uçağının da başka bir İHA ile temas ettiği belirlenmiş, uçağın kuyruk kısmında hasar tespit edilmesi üzerine uçuş trafiği geçici olarak durdurulmuştu.
Federal Başsavcılık koordinasyonunda Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından yürütülen soruşturmada, olayın arkasında yabancı bir devlet bağlantılı hibrit saldırı ihtimali üzerinde duruluyor. Güvenlik güçleri, havalimanı yakınlarındaki terk edilmiş Kursdorf köyünde de arama gerçekleştirerek, ağaçlık alana sabitlenmiş anten ve elektronik bileşenlerden oluşan bir yönlendirme mekanizması ile patlama izlerine rastladı.
Olay yerinde elde edilen DNA örnekleri ve teknik incelemeler doğrultusunda soruşturma “devlet terörü şüphesi” kapsamında derinleştirilerek devam ediyor. Soruşturma makamları, planlanan eylemin boyutlarının ilk tahmin edilenden çok daha kapsamlı olabileceğini değerlendiriyor.


