Alman gümrük muhafaza ekipleri, ülkenin yakın tarihindeki en büyük uyuşturucu operasyonlarından birine imza attı. Wilhelmshaven kentinde yer alan Jade-Weser-Port limanında gerçekleştirilen risk analizleri ve titiz kontroller sonucunda, piyasa değeri yaklaşık 500 milyon euro olan 8 tonun üzerinde kokain ele geçirildi.
Almanya ile İspanya emniyet birimlerinin ortaklaşa yürüttüğü gizli operasyon neticesinde, uyuşturucu sevkiyatının arkasındaki iki büyük uyuşturucu baronu da İspanya’da kıskıvrak yakalandı.
Kakaobonları Yerine Zehir Çıktı
Batı Afrika’dan yola çıkan ve limana yanaşan bir yük gemisindeki konteyner, Alman gümrük ekiplerinin radarına takıldı. Resmi belgelere göre içerisinde İspanya’ya götürülmek üzere kakaobonları bulunması gereken konteyner, X-ray cihazı ile detaylı bir taramadan geçirildi. Kontrollerde şüpheli yoğunluklar tespit edilmesi üzerine konteyner tamamen açıldı.
Yapılan aramalarda, siyah folyolara sarılmış 400’den fazla paket bulundu. Her bir paketin içerisinde yaklaşık 20 adet preslenmiş kokain bloku yer alıyordu. Toplam ağırlığı 8 tonu bulan bu illegal kargo, Almanya’da tek seferde ele geçirilen en büyük uyuşturucu miktarlarından biri olarak kayıtlara geçti. Küresel suç şebekesinin, sevkiyatı anlık olarak takip edebilmek için uyuşturucu paketlerinin içerisine GPS vericileri yerleştirdiği belirlendi.
Mafya Baskınını Önlemek İçin Jet Hızıyla İmha Edildi
Soruşturmayı yürüten Aurich Savcılığı, suç örgütlerinin limana veya depolara silahlı baskın düzenleyerek uyuşturucuyu geri alma riskine karşı olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Konteynerin Barselona’ya doğru yola çıkmasından önce, ele geçirilen 8 ton kokain Almanya’da yüksek güvenlik altında tamamen imha edildi. Aurich Başsavcısı Jan Wilken, “Kriminellere, el koyduğumuz uyuşturucuyu daha sonra şiddet kullanarak geri alma fırsatını tanımadık” açıklamasında bulundu.
İspanya’da Büyük Tutuklama
Alman Zollkriminalamt (Gümrük Kriminal Dairesi) ve Hannover Gümrük Soruşturma Ofisi, İspanyol gümrük yetkilileriyle (Servicio de Vigilancia Aduanera) uluslararası düzeyde konspiratif bir takip başlattı. Konteynerin teslimat süreci izlenerek İspanya’nın Almería bölgesindeki El Ejido yakınlarında bir sanayi sitesinde gerçekleştirilen operasyonla iki baron tutuklandı. Yakalanan şüphelilerden birinin, daha önceki deniz yolu uyuşturucu sevkiyatlarıyla da bağlantısı bulunan büyük bir ithalat şirketinin genel müdürü olduğu açıklandı.
Gümrük Kriminal Dairesi Başkanı Dr. Tino Igelmann ve İspanyol yetkili Fernando Iglesias Pérez, yaptıkları ortak açıklamalarda, sınır ötesi güçlü iş birliğinin uluslararası organize suç örgütlerinin lojistik ağlarını çökertmede ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladılar. Cezaevine gönderilen iki zanlı hakkında İspanya’da uzun yıllar hapis cezası istemiyle dava açıldı.



