Almanya’da yaz aylarında CSU’lu siyasetçilerin kamu alanlarında daha fazla Alman bayrağı asılması yönündeki çağrılarının ardından, bu kez yeni bir tartışma gündemde. CSU’nun gençlik teşkilatı Junge Union (JU), okullarda milli marşların çalınmasının zorunlu hale getirilmesini istiyor.
Junge Union’un geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen CSU Parti Kongresi’nde sunduğu önergeye göre, Alman Milli Marşı, Bavyera Marşı ve Avrupa Marşı; özellikle karne törenleri gibi özel günlerde okullarda çalınmalı. Genç CSU’lular, milli marşların “demokratik değerleri, toplumsal birlikteliği ve ortak kimliği temsil ettiğini” savunuyor.
JU yetkilileri, marşların yalnızca sembolik olmadığını, aynı zamanda toplumsal aidiyet ve entegrasyon açısından da olumlu etkiler yaratacağını ileri sürüyor. Açıklamada, “Ulusal sembollerin aşırı sağ gruplara bırakılmaması gerektiği” vurgulanırken, bu uygulamanın düşük maliyetle ve ek bir yük getirmeden entegrasyonu destekleyebileceği ifade ediliyor.
CSU hızlı adım atmak istiyor
CSU’nun Bavyera Eyalet Parlamentosu’ndaki grup yönetimi ise önerinin hızla hayata geçirilmesini istiyor. CSU Meclis Grup Başkanı Klaus Holetschek, parti kongresinde alınan kararın önemli olduğunu belirterek, “Bu kararı mümkün olan en kısa sürede uygulamaya geçirmek istiyoruz” dedi.
Eğitim Bakanlığı temkinli
Ancak öneri, Bavyera Eğitim Bakanlığı cephesinde aynı heyecanla karşılanmadı. CSU’nun koalisyon ortağı Özgür Seçmenler (Freie Wähler) tarafından yönetilen bakanlık, zorunluluk fikrine mesafeli yaklaşıyor.
Eğitim Bakanı Anna Stolz, marşların zorunlu olarak çalınmasının şu an için öncelikli bir konu olmadığını belirterek, gençlerin esas olarak bu sembollerin temsil ettiği değerleri anlamasının ve içselleştirmesinin daha önemli olduğunu söyledi. Stolz, marşların okullarda daha görünür hale gelmesi için farklı yöntemlerin tartışılabileceğini, bu sürecin öğretmenler, veliler ve öğrencilerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Öneri, önümüzdeki günlerde hem eğitim çevrelerinde hem de kamuoyunda yoğun bir tartışmaya yol açacak gibi görünüyor.



