REGENSBURG – Regensburg Ana Gümrük Dairesi (HZA), güzellik sektöründe deprem etkisi yaratan bir kaçak işçi operasyonuna imza attı. Neustadt an der Waldnaab bölgesinde tırnak stüdyosu işleten Vietnam doğumlu bir kadın, onlarca hemşerisini kaçak çalıştırıp devleti dolandırdığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.
Gümrük muhafaza ekiplerinin (FKS) yaptığı titiz incelemeler, işletmecinin kurduğu yasa dışı sistemi gün yüzüne çıkardı. 2022 yılında asgari ücret ihlali nedeniyle ceza alan kadının, durmak bir yana işleri daha da büyüterek kayıt dışı bir şube daha açtığı belirlendi.
50’den Fazla Vietnamlı Kaçak Çalıştırıldı
Yapılan baskınlar ve dijital incelemeler sonucu, işletmecinin 2021-2024 yılları arasında 50’den fazla Vietnam uyruklu personeli hiçbir resmi kayıt yapmadan çalıştırdığı tespit edildi. Bu kişilerin büyük bir kısmının Almanya’da oturma izni olmadığı, işletmecinin ise bu durumu gizlemek için resmi makamlara yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktı.
Devleti 310 Bin Euro Zarara Uğrattı
İşletmecinin, çalışanlarını sigortasız göstererek tam 310.000 Euro tutarında sosyal güvenlik primini ödemediği saptandı. Ele geçirilen eksik muhasebe kayıtları ve chat yazışmaları, bu vurgunun sistematik bir şekilde yapıldığını kanıtladı.
Mahkemeden Emsal Karar: Kaçış Yok!
Regensburg Bölge Mahkemesi, daha önce maddi durumunun kötü olduğunu iddia ederek mahkemeyi yanıltan işletmeciye bu kez acımadı. Vietnamlı kadın, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, 3.600 Euro ek para cezası ve 310 bin Euro’luk prim borcunu faizleriyle ödeme yükümlülüğü aldı.
Ayrıca, salonda yakalanan 24 Vietnamlı çalışan hakkında da ülkede yasa dışı bulunmaktan dolayı adli işlem başlatıldı.



